Zupa z fasolą
Rośliny strączkowe to obowiązkowy składnik pożywnych zup idealnych na zimę. Nasza propozycja? Zupa z fasolą, z dodatkiem mięsa, warzyw i mocy aromatycznych przypraw! To świetny pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje Cię od wewnątrz — nawet gdy za oknem mróz, śnieg albo plucha.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
50 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,2
|
opakowania passaty pomidorowej
125 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
120 g
|
fasoli czerwonej
|
3
|
sztuki liści laurowych
3 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy cebulę, czosnek, ziemniaki i paprykę. Pierś z indyka kroimy na kawałki ok 1,5 cm. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na nim przyprawionego indyka. Gdy indyk się zetnie, dodajemy warzywa i dusimy razem.
Podduszonego indyka z warzywami podlewamy wodą do poziomu składników i gotujemy, aż ziemniaki się ugotują.
Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy passatę, odcedzoną kukurydzę, odcedzoną fasolę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż mięso się ugotuje i zacznie się rozpadać.
Ugotowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, kminem rzymskim, posiekana kolendrą.
Smacznego!