Zupa z fasolą

Zupa z fasolą

Rośliny strączkowe to obowiązkowy składnik pożywnych zup idealnych na zimę. Nasza propozycja? Zupa z fasolą, z dodatkiem mięsa, warzyw i mocy aromatycznych przypraw! To świetny pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje Cię od wewnątrz — nawet gdy za oknem mróz, śnieg albo plucha.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,90/5
(z 20 ocen)
Zupa z fasolą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

560 kcal Kalorie
28 g Białko
10 g Tłuszcze
94 g Węglowodany
778 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
50 g
 mięsa z piersi indyka
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,2
opakowania passaty pomidorowej
125 g
0,5
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
120 g
 fasoli czerwonej
3
sztuki liści laurowych
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
łyżeczka kuminu
2 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

560 kcal Kalorie
28 g Białko
10 g Tłuszcze
94 g Węglowodany
778 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kroimy cebulę, czosnek, ziemniaki i paprykę. Pierś z indyka kroimy na kawałki ok 1,5 cm. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy oliwą.

2

W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na nim przyprawionego indyka. Gdy indyk się zetnie, dodajemy warzywa i dusimy razem.

3

Podduszonego indyka z warzywami podlewamy wodą do poziomu składników i gotujemy, aż ziemniaki się ugotują.

4

Gdy ziemniaki się ugotują dodajemy passatę, odcedzoną kukurydzę, odcedzoną fasolę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, aż mięso się ugotuje i zacznie się rozpadać.

5

Ugotowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, kminem rzymskim, posiekana kolendrą.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.