Zupa krem z batatów i pomidorów
Batat – lekko słodki i rozgrzewający. Pomidor – kwaskowaty i orzeźwiający. Razem są jak ogień i woda albo…yin i yang. Bo choć zupełnie różne, to wspólnie tworzą niepowtarzalne połączenie – a jego kwintesencją jest nasza zupa krem z batatów i pomidorów. Nie dość, że taki obiad zachwyca smakiem, to jeszcze jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy – beta-karotenu oraz likopenu. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
200 g
|
batata
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
0,5
|
łyżeczki lubczyku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bataty myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (szerokość ok. 1 cm).
W garnku umieszczamy kawałki batata, pomidory z puszki i mięso, całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy, następnie gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 25 minut (czas liczony od zagotowania).
Gdy zupa będzie gotowa, a bataty miękkie, wyłączamy palnik i wyciągamy mięso. Następnie dodajemy olej i całość blendujemy na gładką masę.
Zupę krem przekładamy do miseczki, rozprowadzamy jogurt naturalny i podajemy z mięsem pokrojonym w kostkę.