Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa krem z batatów i pomidorów

Zupa krem z batatów i pomidorów

Batat – lekko słodki i rozgrzewający. Pomidor – kwaskowaty i orzeźwiający. Razem są jak ogień i woda albo…yin i yang. Bo choć zupełnie różne, to wspólnie tworzą niepowtarzalne połączenie – a jego kwintesencją jest nasza zupa krem z batatów i pomidorów. Nie dość, że taki obiad zachwyca smakiem, to jeszcze jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy – beta-karotenu oraz likopenu. Koniecznie wypróbuj!

40 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 7 ocen)
Zupa krem z batatów i pomidorów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

585 kcal Kalorie
47 g Białko
17 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1883 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
200 g
 batata
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
2
szczypty soli
0,5 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
0,5
łyżeczki lubczyku
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

585 kcal Kalorie
47 g Białko
17 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
1883 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Bataty myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (szerokość ok. 1 cm).

2

W garnku umieszczamy kawałki batata, pomidory z puszki i mięso, całość zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy, następnie gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez ok. 25 minut (czas liczony od zagotowania).

3

Gdy zupa będzie gotowa, a bataty miękkie, wyłączamy palnik i wyciągamy mięso. Następnie dodajemy olej i całość blendujemy na gładką masę.

4

Zupę krem przekładamy do miseczki, rozprowadzamy jogurt naturalny i podajemy z mięsem pokrojonym w kostkę.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.