Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa kapuśniak z kaszą gryczaną

Zupa kapuśniak z kaszą gryczaną

Masz ochotę na rozgrzewającą, sycącą zupę? Zupa kapuśniak z kaszą gryczaną będzie strzałem w dziesiątkę! W głównej roli: biała kapusta pełna witaminy C, beta-karotenu, wapnia i przeciwnowotworowych glukozynolanów. Do tego ziemniaki, marchewka, cebula, świeże przyprawy i klucz programu, czyli kasza gryczana. To dzięki niej zupa staje się źródłem magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj ten tradycyjny polski przepis – świetny jako obiad dla całej rodziny. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa kapuśniak z kaszą gryczaną
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

332 kcal Kalorie
24 g Białko
6 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
748 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
500 g
 białej kapusty
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka marchwi
80 g
2
sztuki ziemniaków
140 g
100 g
 kaszy gryczanej
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
sztuka liścia laurowego
1 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

332 kcal Kalorie
24 g Białko
6 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
748 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kapustę szatkujemy.

2

Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i kapustę przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

4

Dodajemy marchew i ziemniaki. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.

5

Zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.

6

Kaszę płuczemy kilka razy bieżącą wodą. Dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

7

Na 15 minut przed końcem gotowania zupy wrzucamy mięso. W trakcie gotowania opcjonalnie dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną gęstość zupy.

8

Przed podaniem usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.