Zupa kapuśniak z kaszą gryczaną
Masz ochotę na rozgrzewającą, sycącą zupę? Zupa kapuśniak z kaszą gryczaną będzie strzałem w dziesiątkę! W głównej roli: biała kapusta pełna witaminy C, beta-karotenu, wapnia i przeciwnowotworowych glukozynolanów. Do tego ziemniaki, marchewka, cebula, świeże przyprawy i klucz programu, czyli kasza gryczana. To dzięki niej zupa staje się źródłem magnezu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj ten tradycyjny polski przepis – świetny jako obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
białej kapusty
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
100 g
|
kaszy gryczanej
|
2
|
szklanki bulionu warzywnego
500 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę szatkujemy.
Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i kapustę przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy marchew i ziemniaki. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz.
Kaszę płuczemy kilka razy bieżącą wodą. Dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
Na 15 minut przed końcem gotowania zupy wrzucamy mięso. W trakcie gotowania opcjonalnie dolewamy wodę, aby uzyskać preferowaną gęstość zupy.
Przed podaniem usuwamy liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.