Zupa dyniowa z masłem orzechowym, serem feta i pieczoną ciecierzycą
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
506
kcal
Kalorie
25
g
Białko
24
g
Tłuszcze
53
g
Węglowodany
1798
mg
Sód
18
g
Błonnik
Składniki
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
400 g
|
dyni
|
200 g
|
batata
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
6
|
szklanek wody
1500 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
506
kcal
Kalorie
25
g
Białko
24
g
Tłuszcze
53
g
Węglowodany
1798
mg
Sód
18
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
2
Dodajemy pokrojoną dynię, batata, seler, pomidory oraz wodę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy masło orzechowe, sos sojowy i mieszamy.
3
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w trybie termoobieg.
4
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciecierzycę odsądzamy, mieszamy z przyprawami i oliwą. Rozsypujemy na blaszce i pieczemy przez 15 minut.
5
Zupę blendujemy na gładki krem. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodajemy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem.
6
Podajemy z pieczoną ciecierzycą i pokruszonym serem feta. Smacznego!