Ziemniaki zapiekane z bobem, serem i koperkiem

Ziemniaki zapiekane z bobem, serem i koperkiem

Szukasz pomysłu na lekki, pożywny obiad idealny na lato? Wypróbuj nasz przepis na ziemniaki zapiekane z bobem, serem i koperkiem! To super opcja zwłaszcza w ciepłe dni, gdy ostatnie, o czym marzysz to następny mięsny obiad. To też świetne źródło takich składników odżywczych jak potas, witaminy z grupy B czy błonnik. Jak widzisz, zalet jest mnóstwo. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Ziemniaki zapiekane z bobem, serem i koperkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

464 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
250 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
7
sztuk ziemniaków
490 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
500 g
 bobu
6
plastrów sera mozzarella
90 g
2
łyżki sera Grana Padano
20 g
4
łyżeczki posiekanego koperku
16 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

464 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
250 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki myjemy, kroimy, przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Rozkładamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, góra – dół przez około 40 minut.

2

Bób gotujemy w wodzie.

3

Dorzucamy do miękkich ziemniaków. Posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę.

4

Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.