Ziemniaki zapiekane z bobem, serem i koperkiem
Szukasz pomysłu na lekki, pożywny obiad idealny na lato? Wypróbuj nasz przepis na ziemniaki zapiekane z bobem, serem i koperkiem! To super opcja zwłaszcza w ciepłe dni, gdy ostatnie, o czym marzysz to następny mięsny obiad. To też świetne źródło takich składników odżywczych jak potas, witaminy z grupy B czy błonnik. Jak widzisz, zalet jest mnóstwo. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
500 g
|
bobu
|
6
|
plastrów sera mozzarella
90 g
|
2
|
łyżki sera Grana Padano
20 g
|
4
|
łyżeczki posiekanego koperku
16 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, kroimy, przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Rozkładamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, góra – dół przez około 40 minut.
Bób gotujemy w wodzie.
Dorzucamy do miękkich ziemniaków. Posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.