Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego
Z mięsa mielonego powstaje wiele wyśmienitych potraw, ale warto zdecydować się na delikatne i pełne białka mięso z indyka. Jedną z naszych propozycji jest zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego. Pomidorowa passata doskonale uzupełnia smak indyczego mięsa, a suszona bazylia kusi zapachem. To danie spodoba się również osobom lubiącym ryżowe specjały i potrawy zapiekane z serem.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
ryżu basmati
|
200 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
5
|
łyżek parmezanu
50 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.
W rondelku rozgrzewamy oliwę (połowa). Wlewamy passatę, dodajemy wodę, sól, pieprz, erytrol, czosnek granulowany oraz bazylię suszoną. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Do zagotowanego sosu dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy i całość gotujemy ok. 5-8 minut (czas liczony od zagotowania).
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (połowa). Układamy zapiekankę warstwowo: połowa ryżu, połowa sosu z mięsem, posypujemy startym serem, ponownie układamy drugą część ryżu, sos z mięsem i wierzch posypujemy pozostałym serem.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Gdyby wierzch zapiekanki zbyt mocno się spiekł, możemy w trakcie pieczenia przykryć zapiekankę arkuszem papieru do pieczenia.
Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.