
Zapiekanka z mozzarellą, papryką i szynką
Śniadanie w wersji à la fast food? Zapiekanka z mozzarellą, papryką i szynką sprawdzi się idealnie! Ten przepis z 5 składników ma bowiem chrupką strukturę, wyrazisty smak i kuszący aromat. A więc świetnie działa na nasze zmysły. I co ważne – dostarcza solidnej porcji białka, a także beta-karotenu czy witaminy C. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
sztuka półbagietki
110 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
5
|
plastrów szynki z kurczaka
50 g
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie góra–dół lub 180°C w termoobiegu.
Pieczywo przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy masłem.
Paprykę kroimy w drobną kostkę o boku ok. 0,5 cm. Wędlinę drobiową również kroimy w małą kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubszych oczkach.
Na każdej połówce bagietki układamy równomiernie paprykę i wędlinę. Posypujemy tartą mozzarellą.
Układamy zapiekanki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 8–10 minut aż ser się roztopi i lekko zarumieni, a pieczywo stanie się chrupiące.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.