Drobiowa zapiekanka makaronowa z brokułem i roztopionym serem

Drobiowa zapiekanka makaronowa z brokułem i roztopionym serem

Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Nasza zapiekanka z makaronem, mozzarellą i warzywami sprawdzi się perfekcyjnie! To pełnowartościowe danie posmakuje zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny – a przy okazji dostarczy mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Jakich? Między innymi wapnia, witaminy C i witamin z grupy C. Spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,60/5
(z 15 ocen)
Drobiowa zapiekanka makaronowa z brokułem i roztopionym serem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

550 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
133 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
300 g
 makaronu pełnoziarnistego
400 g
 brokuła
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
sztuka mozzarelli
125 g
1
sztuka cebuli
80 g
0,5
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
4
łyżki sera grana padano
40 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

550 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
133 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3

Pomidorki kroimy na ćwiartki, mozzarellę w kostkę. Cebulę siekamy.

4

Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

5

Makaron, brokuła, pomidorki, mozzarellę, mięso, cebulę i jogurt umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

6

Posypujemy startym serem grana padano.

7

Zapiekamy w pierniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół) 10-15 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.