Drobiowa zapiekanka makaronowa z brokułem i roztopionym serem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Nasza zapiekanka z makaronem, mozzarellą i warzywami sprawdzi się perfekcyjnie! To pełnowartościowe danie posmakuje zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny – a przy okazji dostarczy mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Jakich? Między innymi wapnia, witaminy C i witamin z grupy C. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
400 g
|
brokuła
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka mozzarelli
125 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
4
|
łyżki sera grana padano
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Pomidorki kroimy na ćwiartki, mozzarellę w kostkę. Cebulę siekamy.
Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron, brokuła, pomidorki, mozzarellę, mięso, cebulę i jogurt umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy startym serem grana padano.
Zapiekamy w pierniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół) 10-15 minut.