 
      Drobiowa zapiekanka makaronowa z brokułem i roztopionym serem
Szukasz pomysłu na prosty obiad dla całej rodziny? Nasza zapiekanka z makaronem, mozzarellą i warzywami sprawdzi się perfekcyjnie! To pełnowartościowe danie posmakuje zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny – a przy okazji dostarczy mnóstwa wartościowych składników odżywczych. Jakich? Między innymi wapnia, witaminy C i witamin z grupy C. Spróbuj koniecznie!
 
        Kategorie
 
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            300 g 
           | 
               makaronu pełnoziarnistego
             | 
| 
            400 g 
           | 
               brokuła
             | 
| 
            10
           | 
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                200 g
               | 
| 
            200 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            1
           | 
              sztuka mozzarelli
             
                125 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka cebuli
             
                80 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              opakowania jogurtu naturalnego
             
                200 g
               | 
| 
            4
           | 
              łyżki sera grana padano
             
                40 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                10 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Pomidorki kroimy na ćwiartki, mozzarellę w kostkę. Cebulę siekamy.
Mięso kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron, brokuła, pomidorki, mozzarellę, mięso, cebulę i jogurt umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy startym serem grana padano.
Zapiekamy w pierniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół) 10-15 minut.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        