![Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i ryżem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/14111319/zapiekanka-z-cukinii-i-miesa-mielonego-z-ryzem.jpg)
Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i ryżem
Pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny? Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym i ryżem poleca się na obiad! Ten prosty w wykonaniu przepis to nie tylko maksimum smaku, ale także moc składników odżywczych. Jakich? Między innymi białka, potasu, folianów, wapnia czy przeciwzapalnego likopenu. Tak przygotowany obiad posmakuje wszystkim członkom rodziny – i tym najmłodszym, i tym najstarszym. Smacznego!
![Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i ryżem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/14111323/zapiekanka.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki cukinii
400 g
|
300 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.
Cukinię myjemy, kroimy w plastry.
Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, czosnkiem i tymiankiem.
Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę plastrów cukinii, połowę sosu mięsnego, cukinię i pozostały sos.
Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy przez 25-30 minut, aż cukinia będzie miękka, a ser się roztopi.