Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zapiekana owsianka ze śliwkami

Zapiekana owsianka ze śliwkami

Słodkie, pełnowartościowe śniadanie możesz przygotować z 5 składników – prawda czy fałsz? Prawda! A dowodem jest nasz przepis, czyli zapiekana owsianka ze śliwkami. Wystarczy, że przygotujesz płatki owsiane, śliwki, napój roślinny, miód i erytrol, a całość zapieczesz i…gotowe. Takie danie dostarcza mnóstwa witamin z grupy B, cynku oraz polifenoli. Owsianka w tej wersji świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią, gdy trwa sezon na śliwki. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zapiekana owsianka ze śliwkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

502 kcal Kalorie
26 g Białko
7 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
172 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
6
łyżek płatków owsianych górskich
60 g
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
1
łyżeczka miodu
12 g
2
sztuki śliwek
60 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Do podania:

1
opakowanie jogurtu skyr
150 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

502 kcal Kalorie
26 g Białko
7 g Tłuszcze
88 g Węglowodany
172 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni w trybie termoobiegu.

2

Śliwki myjemy, przekrajamy na pół. Następnie każdą połówkę kroimy na 4 części.

3

W żaroodpornej miseczce (o średnicy ok. 13-15 cm) mieszamy wszystkie składniki (z wyjątkiem erytrytolu i śliwek).

4

Do miseczki dodajemy pokrojone śliwki i delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się masą.

5

Wierzch posypujemy erytrolem. Wkładamy miseczkę do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem. Pieczemy przez 20-25 minut, aż deser się zarumieni, a owoce zmiękną.

6

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia przed podaniem.

7

Podajemy ze skyrem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.