Zapiekana owsianka ze śliwkami
Słodkie, pełnowartościowe śniadanie możesz przygotować z 5 składników – prawda czy fałsz? Prawda! A dowodem jest nasz przepis, czyli zapiekana owsianka ze śliwkami. Wystarczy, że przygotujesz płatki owsiane, śliwki, napój roślinny, miód i erytrol, a całość zapieczesz i…gotowe. Takie danie dostarcza mnóstwa witamin z grupy B, cynku oraz polifenoli. Owsianka w tej wersji świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią, gdy trwa sezon na śliwki. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
łyżek płatków owsianych górskich
60 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
sztuki śliwek
60 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Do podania: |
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni w trybie termoobiegu.
Śliwki myjemy, przekrajamy na pół. Następnie każdą połówkę kroimy na 4 części.
W żaroodpornej miseczce (o średnicy ok. 13-15 cm) mieszamy wszystkie składniki (z wyjątkiem erytrytolu i śliwek).
Do miseczki dodajemy pokrojone śliwki i delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się masą.
Wierzch posypujemy erytrolem. Wkładamy miseczkę do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem. Pieczemy przez 20-25 minut, aż deser się zarumieni, a owoce zmiękną.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia przed podaniem.
Podajemy ze skyrem.