Wytrawne muffiny z papryką

Wytrawne muffiny z papryką

Czy wiesz, że muffiny wcale nie muszą być słodkie? Mamy na to dowód — a są nim wytrawne muffiny z papryką i pomidorami. Te pyszne babeczki o zniewalającym kolorze sprawdzą się świetnie jako pożywne śniadanie i pełnowartościowa przekąska zabrana do pracy. Spróbuj, a przekonasz się, że cudowny smak może się kryć w najbardziej nieoczekiwanych potrawach.

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,61/5
(z 51 ocen)
Wytrawne muffiny z papryką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

617 kcal Kalorie
13 g Białko
43 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
598 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki orkiszowej
250 g
1
szklanka mleka
250 g
1
sztuka jajka
56 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
30
łyżeczek oleju
150 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
0,5
łyżeczki oregano
1,5 g
18
szczypt soli
4,5 g

Dodatki:

0,7
sztuki papryki
125 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łyżeczka oleju
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

617 kcal Kalorie
13 g Białko
43 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
598 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.

2

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy.

3

Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy.

4

Przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.

5

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy muffiny w uchylonym piekarniku jeszcze przez 15 minut.

6

Zjadamy po ostygnięciu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.