Wytrawne muffiny z papryką
Czy wiesz, że muffiny wcale nie muszą być słodkie? Mamy na to dowód — a są nim wytrawne muffiny z papryką i pomidorami. Te pyszne babeczki o zniewalającym kolorze sprawdzą się świetnie jako pożywne śniadanie i pełnowartościowa przekąska zabrana do pracy. Spróbuj, a przekonasz się, że cudowny smak może się kryć w najbardziej nieoczekiwanych potrawach.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki orkiszowej
250 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
30
|
łyżeczek oleju
150 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
18
|
szczypt soli
4,5 g
|
Dodatki: |
|
0,7
|
sztuki papryki
125 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy.
Przekładamy do foremek na muffiny, wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy muffiny w uchylonym piekarniku jeszcze przez 15 minut.
Zjadamy po ostygnięciu.