Wieprzowina po azjatycku
Choć wieprzowina jest w Polsce zwykle wykorzystywana do tradycyjnych kotletów i pieczeni, to jej zastosowanie kulinarne jest dużo szersze. Wystarczy spojrzeć na kuchnie świata – chociażby kuchnię dalekiej Azji! Jeśli masz więc ochotę na mięso wieprzowe w bardziej oryginalnym wydaniu, nasza wieprzowina po azjatycku będzie strzałem w dziesiątkę. Do jej przygotowania będą Ci potrzebne klasyczne składniki nadające kuchni azjatyckiej niepowtarzalny charakter – m.in. imbir, sos sojowy czy makaron ryżowy. Do tego świeże warzywa, przyprawy i klucz programu: czyli smażona wieprzowina. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
3
|
sztuki cukinii
600 g
|
400 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
0,8
|
szklanki bulionu
200 g
|
30 g
|
prażonych orzechów
|
2
|
sztuki dymki cebuli
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Imbir, czosnek, chilli siekamy, marchewkę i cukinię drobno kroimy.
Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z oliwą, po 2 minuty z każdej strony.
Resztę oliwy wlewamy do woka lub drugiej patelni, dodajemy posiekany imbir, chili i czosnek, pokrojone warzywa. Smażymy przez 4 minuty.
Następnie dodajemy makaron, sos sojowy, sok z cytryny oraz polędwiczkę i mieszamy. Dolewamy bulion i cały czas podgrzewamy przez około 5-7 minut, często mieszając.
Danie podajemy z posiekaną cebulą dymką oraz prażonymi orzechami.