Wieprzowina po azjatycku

Wieprzowina po azjatycku

Choć wieprzowina jest w Polsce zwykle wykorzystywana do tradycyjnych kotletów i pieczeni, to jej zastosowanie kulinarne jest dużo szersze. Wystarczy spojrzeć na kuchnie świata – chociażby kuchnię dalekiej Azji! Jeśli masz więc ochotę na mięso wieprzowe w bardziej oryginalnym wydaniu, nasza wieprzowina po azjatycku będzie strzałem w dziesiątkę. Do jej przygotowania będą Ci potrzebne klasyczne składniki nadające kuchni azjatyckiej niepowtarzalny charakter – m.in. imbir, sos sojowy czy makaron ryżowy. Do tego świeże warzywa, przyprawy i klucz programu: czyli smażona wieprzowina. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,93/5
(z 15 ocen)
Wieprzowina po azjatycku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

424 kcal Kalorie
29 g Białko
12 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
676 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
200 g
 makaronu ryżowego
1
plaster imbiru
5 g
2
sztuki papryczki chilli
40 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka marchewki
80 g
3
sztuki cukinii
600 g
400 g
 polędwiczki wieprzowej
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
3
łyżki sosu sojowego
30 g
5
łyżek soku z cytryny
30 g
0,8
szklanki bulionu
200 g
30 g
 prażonych orzechów
2
sztuki dymki cebuli
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

424 kcal Kalorie
29 g Białko
12 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
676 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Imbir, czosnek, chilli siekamy, marchewkę i cukinię drobno kroimy.

3

Polędwicę kroimy na bardzo cienkie plastry i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z oliwą, po 2 minuty z każdej strony.

4

Resztę oliwy wlewamy do woka lub drugiej patelni, dodajemy posiekany imbir, chili i czosnek, pokrojone warzywa. Smażymy przez 4 minuty.

5

Następnie dodajemy makaron, sos sojowy, sok z cytryny oraz polędwiczkę i mieszamy. Dolewamy bulion i cały czas podgrzewamy przez około 5-7 minut, często mieszając.

6

Danie podajemy z posiekaną cebulą dymką oraz prażonymi orzechami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.