Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw

Lubisz naleśniki? Choć tradycyjnie w swoim składzie zawierają mleko i jaja to smakują doskonale również w wersji wegańskiej. Nie martw się konsystencją. W naszej wersji wychodzą zawsze — mają idealną konsystencję. Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw sprawdzą się idealne na obiad, a dodatkowo w łatwy sposób przygotujesz kilka porcji na zapas. Smacznego!

15 min
30 min
Poziom trudności: Łatwy
Oceń
(brak ocen)
Wegańskie naleśniki pełnoziarniste z nadzieniem z czerwonej fasoli, papryki i aromatycznych przypraw
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

601,2 kcal Kalorie
13,1 g Białko
28,4 g Tłuszcze
79,1 g Węglowodany
559,2 mg Sód
10,9 g Błonnik

Składniki
0,6
szklanki napoju roślinnego np. ryżowego
150 g
3,3
łyżki mąki pełnoziarnistej
50 g
2
szczypty soli
0,5 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,3
opakowania czerwonej fasoli np. konserwowej
60 g
1
garść świeżej kolendry
4 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
sztuki cebuli
55 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
1
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
0,2
szklanki wody
50 g
1
ząbek czosnku do sosu
6 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
2
łyżki soku z cytryny do sosu
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

601,2 kcal Kalorie
13,1 g Białko
28,4 g Tłuszcze
79,1 g Węglowodany
559,2 mg Sód
10,9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Przygotowujemy mikser i naczynie, w którym będziemy miksować. Do naczynia dodajemy napój roślinny, mąkę, sól i olej. Całość dokładnie miksujemy, aby nie było grudek.

2

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy go po całej patelni, aby ją natłuścić, ale zarazem, by olej nie pływał na patelni.

3

Tak przygotowana patelnię rozgrzewamy mocno na palniku i wylewamy na nią cienką warstwę ciasta, starając się rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Naleśnik przekładamy na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie i lekko zarumieni.

4

Pasta z czerwonej fasoli: Na patelni z oliwą dusimy posiekane, czosnek, cebulę i paprykę. Fasolę czerwoną odcedzamy, przekładamy do naczynia i dodajemy odrobinę wody, oliwę, sól, pieprz, kmin rzymski, sok z cytryny i wszystko miksujemy. Do zmiksowanej pasty dodajemy uduszone wcześniej warzywa i wszystko mieszamy.

5

Do naleśnika nakładamy pastę z fasoli, posypujemy szczypiorkiem i zawijamy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?