Wegańska szakszuka z tofu
Jak szakszuka to tylko z jajkiem? Niekoniecznie — a nasza wegańska szakszuka z tofu jest na to dowodem! To pyszne danie świetnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja, a także obiad — wybór jest więc szeroki. Spróbuj koniecznie — nie tylko, jeśli jesteś na diecie wegańskiej! ;)
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
opakowanie pomidorów krojonych z puszki
400 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
2
|
sztuki bułek grahamek
140 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w kostkę, dodajemy olej, paprykę słodką, czosnek granulowany i łyżkę sosu sojowego. Podsmażamy na patelni kilka minut.
Na patelnię do tofu, dodajemy pokrojone w paski paprykę i cebulę. Całość podsmażamy 3 minuty. Dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy przez 8-10 minut.
Dodajemy kumin i całość posypujemy posiekaną pietruszką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe danie przekładamy na talerze i podajemy z bułką. Smacznego!