Trufle Pajączki
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
456
kcal
Kalorie
10
g
Białko
36
g
Tłuszcze
24
g
Węglowodany
11
mg
Sód
6
g
Błonnik
Składniki
20
|
łyżeczek sezamu
100 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
0,8
|
sztuki czekolady
80 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
456
kcal
Kalorie
10
g
Białko
36
g
Tłuszcze
24
g
Węglowodany
11
mg
Sód
6
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: min.
1
Sezam, miód i masło blendujemy (ok. 5 minut, masa nie musi być idealnie gładka)
2
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy na 2 porcje.
3
Do jednej części rozpuszczonej czekolady dodajemy pastę sezamową, mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut.
4
Z zamrożonej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Następnie resztę rozpuszczonej czekolady przekładamy do woreczka strunowego, odcinamy róg i na każdej trufli rysujemy wzór pajęczyny, zaczynając od środka i rozciągając czekoladę na boki, aby przypominała pająkowe sieci.
5
Trufle odstawiamy do lodówki, aby dekoracja stężała.