Trufle Pajączki
Poczęstunek na halloweenową imprezę? Postaw na tematyczne przekąski, a więc 2w1 – pyszne doznania smakowe i wyjątkowe wrażenia wizualne. Świetnie sprawdzi się np. nasz przepis na trufle Pajączki, czyli kakaowo-sezamowe kulki z dodatkiem miodu i…pajęczym wzorem z czekolady. Taka przekąska z pewnością zachwyci wszystkie wampiry, czarownice i wilkołaki – niezależnie od wieku. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
12
|
łyżeczek sezamu
60 g
|
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
|
1
|
łyżeczka masła
10 g
|
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
|
0,5
|
łyżki kakao
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Sezam, miód oraz masło blendujemy (ok. 5 minut, masa nie musi być idealnie gładka).
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dzielimy na 2 porcje.
Do jednej części rozpuszczonej czekolady dodajemy pastę sezamową, mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut.
Z zamrożonej masy formujemy kulki i obtaczamy w kakao . Następnie resztę rozpuszczonej czekolady przekładamy do woreczka strunowego, odcinamy róg i na każdej trufli rysujemy wzór pajęczyny, zaczynając od środka i rozciągając czekoladę na boki, aby przypominała pająkowe sieci.
Trufle odstawiamy do lodówki, aby dekoracja stężała.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.