Tortilla z jajkiem, szynką i serem
Tortilla to świetna alternatywa dla pieczywa, gdy masz ochotę na kreatywne śniadanie lub kolację pełną smaku. Wystarczy tylko odpowiedni „farsz” – i gotowe! Przykładem przepisu idealnego dla fanów klasycznych smaków (ale w oryginalnym wydaniu) jest nasza tortilla z jajkiem, szynką i serem. Do jej przygotowania potrzebnych Ci będzie jedynie 6 składników – tortilla, szynka z kurczaka, jajko, ser gouda, papryka i do smaku – pieprz. Taki posiłek to solidna dawka białka – aż 19 g w porcji, a do tego witamina C, B12 czy beta-karoten. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli
120 g
|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
plastry szynki z kurczaka
20 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
2
|
plastry sera gouda
30 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w kostkę. Szynkę i ser w drobne paseczki.
Na zimną patelnię kładziemy tortillę, zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu.
Jajka wybijamy do miseczki, mieszamy. Wylewamy na ciepłą tortillę.
Jajka posypujemy papryką, pieprze, szynką i serem. Przykrywamy 2 plackiem i podgrzewamy, aż dolna tortilla się zezłoci, odwracamy na drugą stronę.
Sprawdzamy, czy jajka się ścięły, a dolny placek zezłocił. Ściągamy z patelni, kroimy na trójkąty. Smacznego!