Szynka pieczona z kaszą kuskus
Czy wiesz, że wieprzowina na diecie wcale nie jest produktem zakazanym? Wystarczy, że wybierzesz jej naturalnie chudszy kawałek (np. szynkę, polędwicę, schab) i nie będziesz jej jeść zbyt często. A jeżeli masz ochotę na pełnowartościowy obiad na bazie wieprzowiny, nasza szynka na parze z kaszą kuskus sprawdzi się idealnie. Takim daniem nie pogardzi nawet największy „anty fan” diety i zdrowych przepisów. Spróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
kaszy kuskus
|
8
|
łyżek soku z cytryny
48 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
300 g
|
szynki
|
1
|
sztuka liścia laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
łyżeczki romzarynu
1,5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie pomidorów konserwowych
400 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Doprawiamy ją solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, miodem, rozmarynem i papryką słodką.
Doprawioną szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, pomidory i odrobinę wody.
Szynkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół pod przykryciem, przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Upieczone mięso wyjmujemy z naczynia, wyjmujemy liść laurowy, ziele angielskie, a sos z resztą przypraw przekładamy do rondelka.
Sos zagotowujemy i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby przyprawiamy solą, pieprzem.
Pieczoną szynkę podajemy z sosem i kaszą kuskus.
Smacznego!