Surf and turf w papilotach
Surf and turf to nietuzinkowe połączenie owoców morza z wołowiną i przepis na pełen białka obiad dla prawdziwych mięsożerców. Na samą myśl cieknie Ci ślinka? Wypróbuj surf and turf w papilotach, czyli danie, w którym główne role odgrywają soczyste, mięso wołowe i wyraziste krewetki tygrysie. Całość uzupełniają jeszcze warzywa (kukurydza, cebula), aromatyczne przyprawy oraz ryż. Taki posiłek świetnie syci, dostarcza także mocy żelaza, kwasów omega-3, cynku oraz witamin. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
polędwicy wołowej
|
250 g
|
krewetek tygrysich
|
1
|
sztuka kukurydzy w kolbie
180 g
|
10
|
sztuk pomidorki koktajlowe
200 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy do ryb
3 g
|
6
|
szczypt pieprzu
1,5 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
Do podania: |
|
200 g
|
ryżu basmati
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewamy patelnię grillową (lub grill). Na patelni układamy folię aluminiową (na tyle dużą, aby można było zamknąć w niej składniki), na którą kładziemy kawałki mięsa, oczyszczone krewetki, kawałki warzyw.
Wszystko posypujemy przyprawami (tymianek, przyprawę do ryb, pieprz). Posypujemy natką pietruszki i skrapiamy sokiem z limonki. Szczelnie zamykamy. Grillujemy przez 6-8 minut, obracamy całe opakowanie z folii na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 6-8 minut, aż krewetki będą miękkie (jeżeli lubisz dobrze wypieczone mięso, wyjmij krewetki i grilluj przez kolejne kilka minut).
Gotowe danie podajemy z ryżem.