Steki wołowe grillowane z masłem ziołowym
Masz ochotę na obiad dla prawdziwego mięsożercy? A może szukasz pomysłu na grilla? Postaw na steki grillowane z masłem ziołowym, czyli przepis na soczyste mięso z pysznymi dodatkami. Obok steków wołowych znajdziesz tu chrupiące ziemniaczki, aromatyczne przyprawy, warzywa i przede wszystkim: masło czosnkowo-ziołowe, które sprawia, że całość zyskuje niepowtarzalny smak i zapach. Tak przygotowane danie zachwyca od pierwszego kęsa, a dodatkowo dostarcza mocy białka, żelaza i polifenoli. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
polędwicy wołowej
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Masło czosnkowe: |
|
10
|
łyżeczek masła
50 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łodyga tymianku świeżego
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Sałatka: |
|
200 g
|
miksu sałat
|
8
|
sztuk rzodkiewek
120 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy na kawałki. Podgotowujemy w garnku z osoloną wodą przez około 10 minut. Odcedzamy i studzimy.
Posypujemy solą i ziołami. Układamy na tacce do grillowania. Grillujemy 15-20 minut, co jakiś czas obracając.
Mięso kroimy na plastry. Przyprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy 4-5 minut z każdej strony (czas grillowania zależy od grubości steków).
Przygotowujemy masło czosnkowe. W miseczce mieszamy masło, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane zioła. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Na talerzu układamy ziemniaki, mięso z masłem oraz warzywa. Skrapiamy sokiem z cytryny.