Stek wołowy z kaszą
Krwisty czy wysmażony? Jeżeli na samą myśl o tak postawionym pytaniu cieknie Ci ślinka, nasz stek wołowy z kaszą na pewno Ci posmakuje. Jego sekret? Perfekcyjne połączenie smaków z wisienką na torcie w postaci miodowo-musztardowego sosu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy pęczak
|
200 g
|
wołowiny rostbef
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
110 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
0,5
|
łyżeczki rozmarynu suszonego
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżki cytryny
12 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
0,5
|
łyżeczki musztardy
5 g
|
0,1
|
szklanki ciepłej wody
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Wołowinę oprószamy solą i pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony lub do ulubionego poziomu wysmażenia. Usmażone mięso odstawiamy na 4 minuty, następnie kroimy w plastry.
Pomidora, ogórka oraz cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Warzywa dodajemy do kaszy i posypujemy rozmarynem.
Łączymy ze sobą składniki sosu: sok z cytryny, miód, musztardę i wodę.
Sos mieszamy z sałatką. Na sałatce układamy plastry wołowiny. Smacznego!