Spring rolls z krewetkami

Spring rolls z krewetkami

Spring rolls z krewetkami to przepis na lekkie i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni. Chrupiąca marchewka, ogórek i papryka w połączeniu z soczystą krewetką – a to wszystko owinięte cienkim papierem ryżowym. Całość potrawy dopełnia aromatyczny słodko-kwaśny sos na bazie sosu sojowego, miodu, limonki i czosnku. Pełnia smaku, kolorów i witamin na talerzu – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Spring rolls z krewetkami
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

419 kcal Kalorie
28 g Białko
2 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
1157 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
12
sztuk papieru ryżowego
108 g
50 g
 makaronu ryżowego
200 g
 krewetek
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
1
sztuka marchwi
80 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
50 g
 miksu sałat

Sos:

3
łyżki sosu sojowego
30 g
3
łyżki soku z limonki
18 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
ząbek czosnku
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

419 kcal Kalorie
28 g Białko
2 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
1157 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

2

Krewetki gotujemy przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, obieramy i kroimy.

3

Paprykę, marchew i ogórka kroimy w cienkie paski.

4

W małej miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu (sos sojowy, sok z limonki, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek).

5

Przygotowujemy głęboki talerz z wodą.

6

Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w wodzie, aż zmięknie. Wyjmujemy, układamy na płaskie powierzchni. Układamy na nim krewetki, warzywa i makaron. Składamy dwa boki arkusza do środka i zwijamy w rulon.

7

Powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.

8

Rollsy podajemy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.