Spring rolls z krewetkami
Spring rolls z krewetkami to przepis na lekkie i orzeźwiające danie, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni. Chrupiąca marchewka, ogórek i papryka w połączeniu z soczystą krewetką – a to wszystko owinięte cienkim papierem ryżowym. Całość potrawy dopełnia aromatyczny słodko-kwaśny sos na bazie sosu sojowego, miodu, limonki i czosnku. Pełnia smaku, kolorów i witamin na talerzu – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
12
|
sztuk papieru ryżowego
108 g
|
50 g
|
makaronu ryżowego
|
200 g
|
krewetek
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
Sos: |
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
3
|
łyżki soku z limonki
18 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Krewetki gotujemy przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, obieramy i kroimy.
Paprykę, marchew i ogórka kroimy w cienkie paski.
W małej miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu (sos sojowy, sok z limonki, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek).
Przygotowujemy głęboki talerz z wodą.
Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy na chwilę w wodzie, aż zmięknie. Wyjmujemy, układamy na płaskie powierzchni. Układamy na nim krewetki, warzywa i makaron. Składamy dwa boki arkusza do środka i zwijamy w rulon.
Powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.
Rollsy podajemy z sosem.