Słodkie muffiny z porzeczkami
Jagody goji, acai, liczi…współczesny marketing często skupia się na egzotycznych owocach „superfoods” jednocześnie zupełnie zapominając, że nasze, lokalne owoce wcale nie są gorsze. Dowodów na tę tezę jest wiele, ale jednym z nich są porzeczki – zarówno czarne, jak i czerwone – pełne przeciwutleniających antocyjanów, witaminy C i błonnika. Nie wiesz, jak je wykorzystać w kuchni? Wypróbuj nasz przepis na słodkie muffiny z porzeczkami! Czyli deser bez dodatku cukru, pełen białka i z cudowną kompozycją smaków. Główni aktorzy? Poza kwaskowatymi porzeczkami, o niepowtarzalny smak dbają tu jeszcze słodki banan i gorzka czekolada. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
21
|
łyżeczek ksylitolu
105 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
200 g
|
porzeczek
|
0,5
|
sztuki czekolady gorzkiej
50 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
4
|
łyżki odżywki białkowej
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.
Do miski wsypujemy mąkę, erytrol, odżywkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej i mleko. Całość miksujemy na gładką masę.
Siekamy czekoladę.
Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy posiekaną czekoladę, pokrojonego banan i maliny. Całość dokładnie mieszamy.
Formy do muffinów smarujemy olejem, aby nie przywarły i nakładamy w nie gotowe ciasto.
Pieczemy przez 20-25 minut.
Gotowe muffiny wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!