
Słodkie muffiny z ananasem
Ananas i kokos świetnie łączą się w uwielbianym drinku znanym jako piña colada i…nie tylko. Bo takie połączenie idealnie współgra także w deserach – a przykładem niech będą słodkie muffiny z ananasem. Nietuzinkowe, egzotyczne w smaku oraz aromacie i ekspresowe w wykonaniu – takie właśnie są te pyszne babeczki. I co najlepsze – nie ma w nich dodatku cukru, a słodkość zapewnia bezkaloryczny erytrol. Spróbuj i daj się porwać tropikalnym klimatom!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
25
|
łyżek mąki
300 g
|
24
|
łyżeczki erytrolu
120 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
15
|
łyżeczek oleju
75 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
200 g
|
ananasa
|
2
|
łyżki wiórków kokosowych
30 g
|
2
|
łyżeczki siemienia lnianego
10 g
|
0,2
|
szklanki wody
45 g
|
Do podania: |
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
30 g
|
orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.
Siemie lniane zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy i dostawiamy na 5 minut, aby mieszanka zgęstniała i przybrała żelową konsystencję.
Do miski wsypujemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, wlewamy mleko, siemie lniane oraz olej. Całość miksujemy na gładką masę, tylko do połączenia składników.
Kroimy ananasa (nadmiar soku odciskamy na ręczniku papierowym).
Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy pokrojonego ananasa i całość dokładnie i krótko mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub lekko natłuszczamy olejek. Nakładamy w nie gotowe ciasto na muffiny do 3/4 wysokości..
Muffiny pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut, aż będą złociste i suche w środku (sprawdź patyczkiem – po wyjęciu powinien być suchy).
Po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika i pozostawiamy muffiny do ostygnięcia na około 5 minut, a następnie przenosimy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Podajemy z jogurtem i orzechami.
Smacznego!