Słodkie muffiny z ananasem
Ananas i kokos świetnie łączą się w uwielbianym drinku znanym jako piña colada i…nie tylko. Bo takie połączenie idealnie współgra także w deserach – a przykładem niech będą słodkie muffiny z ananasem. Nietuzinkowe, egzotyczne w smaku oraz aromacie i ekspresowe w wykonaniu – takie właśnie są te pyszne babeczki. I co najlepsze – nie ma w nich dodatku cukru, a słodkość zapewnia bezkaloryczny erytrol. Spróbuj i daj się porwać tropikalnym klimatom!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki
300 g
|
24
|
łyżeczki erytrolu
120 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
240 g
|
10
|
łyżeczek oleju
50 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
200 g
|
ananasa
|
2
|
łyżki wiórków kokosowych
30 g
|
Do podania: |
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
30 g
|
orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąkę, erytrol, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, wlewamy mleko, oraz olej. Całość miksujemy na gładką masę.
Kroimy ananasa.
Do gotowego ciasta na muffiny dodajemy pokrojony ananas i całość dokładnie mieszamy.
Formy do muffinek delikatnie smarujemy olejem i nakładamy w nie gotowe ciasto na muffiny.
Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni tryb góra-dół, przez około 20-25 minut.
Gotowe muffiny wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy z jogurtem i orzechami.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.