Sałatka z soczewicą i batatami
Szukasz pomysłu na oryginalną sałatkę, która świetnie Cię nasyci? Nasza sałatka z soczewicą i batatami to jest to! Dlaczego warto wypróbować ten przepis? Chociażby dlatego, że znajdziesz tu mnóstwo białka i błonnika (odpowiedzialnych za sytość), a do tego przeciwutleniacze – beta-karoten, witaminę E, witaminę C i polifenole. Ale to nie koniec – bo taka sałatka jest nie tylko świetna pod względem odżywczym, ale też…smakowym. A wszystko dzięki połączeniu słodkich batatów, wyrazistych przypraw i…kwaskowatych winogron, które wspólnie tworzą kuszącą kompozycję smakową. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
soczewicy czerwonej
|
400 g
|
batatów
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
100 g
|
szpinaku
|
140 g
|
winogrona
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
15 g
|
nasion słonecznika
|
15 g
|
pestek dyni
|
0,3
|
opakowania jogurtu
100 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy.
Bataty kroimy w kostkę i skrapiamy oliwą, posypujemy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni w trybie góra-dół. Pieczemy bataty przez 15 minut.
Do miski wkładamy szpinak, winogrona, kukurydzę, soczewicę i batata, mieszamy.
Jogurt łączymy z solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Sałatkę łączymy z sosem.