Sałatka z pieczonym batatem, soczewicą i serem feta

Sałatka z pieczonym batatem, soczewicą i serem feta

Czy sałatka może zastąpić obiad? Jak najbardziej – o ile jest pełnowartościowa i….sycąca. Obydwa te wymagania spełnia nasza sałatka z pieczonym batatem, soczewicą i serem feta. Znajdziesz tu źródło węglowodanów złożonych (batat), tłuszczu (oliwa) i aż 2 źródła białka (feta i soczewica). Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika taka sałatka zaspokaja apetyt na długo. A to nie koniec jej zalet, bo dodatkowo jest też źródłem beta-karotenu, wapnia, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że „sałatkowy” obiad może być naprawdę prosty w przygotowaniu i bardzo treściwy.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Sałatka z pieczonym batatem, soczewicą i serem feta
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
30 g Białko
24 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
1591 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
200 g
 batata
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
240 g
 soczewicy konserwowej
1
sztuka sera typu feta
200 g
100 g
 miksu sałat

Sos:

1
łyżka octu balsamicznego
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
30 g Białko
24 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
1591 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, góra dół.

2

Batata obieramy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut (do miękkości).

3

Składniki dressingu dokładnie mieszamy w miseczce.

4

Na talerzu układamy batata, odsączoną soczewicę, kawałki sera i sałatę. Całość polewamy dressingiem.

5

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.