Sałatka z pieczonym batatem, soczewicą i serem feta
Czy sałatka może zastąpić obiad? Jak najbardziej – o ile jest pełnowartościowa i….sycąca. Obydwa te wymagania spełnia nasza sałatka z pieczonym batatem, soczewicą i serem feta. Znajdziesz tu źródło węglowodanów złożonych (batat), tłuszczu (oliwa) i aż 2 źródła białka (feta i soczewica). Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika taka sałatka zaspokaja apetyt na długo. A to nie koniec jej zalet, bo dodatkowo jest też źródłem beta-karotenu, wapnia, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że „sałatkowy” obiad może być naprawdę prosty w przygotowaniu i bardzo treściwy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batata
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
240 g
|
soczewicy konserwowej
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
Sos: |
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, góra dół.
Batata obieramy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut (do miękkości).
Składniki dressingu dokładnie mieszamy w miseczce.
Na talerzu układamy batata, odsączoną soczewicę, kawałki sera i sałatę. Całość polewamy dressingiem.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.