Sałatka z kurczakiem, kaszą kuskus, czerwoną papryką i winogronami
Masz dość nudnych dań na bazie warzyw? Nasza sałatka z kurczakiem, kaszą kuskus, czerwoną papryką i winogronami jest właśnie dla Ciebie! Jej sekret stanowi dodatek delikatnych, słodkich winogron, które perfekcyjnie przełamują wytrawny smak pozostałych składników. Do tego świeże warzywa, majonez, przyprawy i gotowe: idealny posiłek już na Ciebie czeka.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
60 g
|
kuskusu
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
70 g
|
winogrona
|
25 g
|
roszponki
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ok. 2 cm, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Przyprawionego wcześniej kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 6-8 minut mieszając.
Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. W międzyczasie kroimy paprykę, seler naciowy i winogrona na połówki.
Do miski wkładamy kaszę kuskus, pokrojone warzywa, winogrona, usmażonego kurczaka, dodajemy majonez i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę przekładamy na talerz i posypujemy roszponką.