Sałatka z burratą i truskawkami
Lato na talerzu? Gdy za oknem skwar, w kuchni królują orzeźwiające, lekkie dania – a prawdziwym hitem są wówczas wytrawne posiłki z dodatkiem soczystych owoców. Takie jak nasza sałatka z burratą i truskawkami. Znajdziesz tu jeden z najlepszych serów świata – czyli rozpływającą się w ustach burratę, a do tego słodkie truskawki, rukolę, miętę i dressing z octu i oliwy. Całość smakuje niczym z najlepszej restauracji – i perfekcyjnie sprawdzi się w upalne dni. Taką sałatkę możesz zjeść na śniadanie, kolację albo podać zaproszonym gościom. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i zachwyć się od pierwszego kęsa. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
truskawek
|
50 g
|
rukoli
|
1
|
opakowanie burraty
120 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
0,5
|
garści mięty
1 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce umieszczamy rukolę. Na rukoli układamy kawałki truskawek.
Na całość dodajemy burratę.
Gotową sałatkę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Całość posypujemy posiekaną miętą.
Sałatkę podajemy z pieczywem. Kromki chleba możemy opiec w opiekaczu do chleba lub podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, na złoty kolor.