Sałatka śródziemnomorska z indykiem i grzankami
Jakie smaki kojarzą Ci się z kuchnią śródziemnomorską? Dla nas są to między innymi wyraziste oliwki, soczyste ogórki i pełna przeciwutleniaczy oliwa z oliwek. Nasza sałatka śródziemnomorska z indykiem i grzankami zawiera więc wszystkie te składniki i…jeszcze więcej. Spróbuj i poczuj się, jak na prawdziwych greckich wakacjach. Chwila relaksu gwarantowana!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
sztuki pomidora
320 g
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
10
|
sztuk oliwek czarnych
30 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pierś z indyka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki ok. 2 cm, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem wedle uznania i skrapiamy oliwą.
Przyprawionego wcześniej indyka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 6-8 minut mieszając.
Kroimy pomidora, ogórka, oliwki. W miseczce mieszamy jogurt, sok z cytryny, starty czosnek, całość mieszamy i przyprawiamy solą z pieprzem.
Przygotowujemy grzanki: pieczywo kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku przez ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą rumiane.
Do miski nakładamy miks sałat, pokrojone warzywa, oliwki, usmażonego indyka, następnie polewamy sosem czosnkowym i posypujemy grzankami.
Smacznego!