Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka śródziemnomorska z indykiem i grzankami

Sałatka śródziemnomorska z indykiem i grzankami

Jakie smaki kojarzą Ci się z kuchnią śródziemnomorską? Dla nas są to między innymi wyraziste oliwki, soczyste ogórki i pełna przeciwutleniaczy oliwa z oliwek. Nasza sałatka śródziemnomorska z indykiem i grzankami zawiera więc wszystkie te składniki i…jeszcze więcej. Spróbuj i poczuj się, jak na prawdziwych greckich wakacjach. Chwila relaksu gwarantowana!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,21/5
(z 14 ocen)
Sałatka śródziemnomorska z indykiem i grzankami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

310 kcal Kalorie
18 g Białko
11 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
559 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
50 g
 mięsa z piersi indyka
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
2
sztuki pomidora
320 g
0,5
sztuki ogórka zielonego
75 g
10
sztuk oliwek czarnych
30 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
ząbek czosnku
6 g
50 g
 miksu sałat
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

310 kcal Kalorie
18 g Białko
11 g Tłuszcze
40 g Węglowodany
559 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Pierś z indyka myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki ok. 2 cm, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem wedle uznania i skrapiamy oliwą.

2

Przyprawionego wcześniej indyka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 6-8 minut mieszając.

3

Kroimy pomidora, ogórka, oliwki. W miseczce mieszamy jogurt, sok z cytryny, starty czosnek, całość mieszamy i przyprawiamy solą z pieprzem.

4

Przygotowujemy grzanki: pieczywo kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku przez ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą rumiane.

5

Do miski nakładamy miks sałat, pokrojone warzywa, oliwki, usmażonego indyka, następnie polewamy sosem czosnkowym i posypujemy grzankami.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.