Sałatka caprese z sosem bazyliowym i pieczywem
Przyszła pora na aromatyczne Włochy. Sałatka caprese z sosem bazyliowym i pieczywem sprawdzi się idealnie, kiedy masz dosłownie 10 minut na przygotowanie smacznego posiłku. Możesz ją zjeść na śniadanie lub kolację, a nawet zabrać ze sobą w pudełku do pracy. Czy Ty też kochasz takie proste i ekspresowe rozwiązania? Bo my bardzo. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
649
kcal
Kalorie
35
g
Białko
28
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
485
mg
Sód
10
g
Błonnik
Składniki
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
2
|
sztuki pomidora
320 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
40 g
|
rukoli
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
sztuka grahamki
70 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
649
kcal
Kalorie
35
g
Białko
28
g
Tłuszcze
61
g
Węglowodany
485
mg
Sód
10
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Mozzarellę kroimy w plastry, a pomidory w ósemki.
2
Oliwę, czosnek, połowę rukoli i bazylii, sok z cytryny blendujemy, doprawiamy sola i pieprzem.
3
Mieszamy przygotowane składniki, dodajemy resztę rukoli i bazylii. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!