Ryżowa sałatka z kurczakiem i ogórkiem
Ryż to świetną baza dla sałatki – zwłaszcza jeśli szukasz czegoś lekkostrawnego! W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się nasza ryżowa sałatka z kurczakiem i ogórkiem, czyli przepis dla tych, którzy szukają czegoś łagodnie wpływającego na układ pokarmowy. Poza białym ryżem znajdziesz tu ogórka obranego ze skórki i gotowanego kurczaka. Całość uzupełnia jogurtowy sos i delikatne przyprawy – natka pietruszki oraz bazylia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
białego ryżu
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie około 15-20 minut (czas może różnić w zależności od wielkości kawałka, aby sprawdzić czy mięso jest gotowe, przekrajamy je – środek mięsa powinien być biały, bez różowych miejsc). Studzimy. Kroimy w kostkę.
Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy: ryż, ogórka, mięso i posiekaną natkę pietruszki.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy: jogurt, oliwę z oliwek, sól, pieprz i bazylię.
Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.