Rosół

Rosół

Pomaga na przeziębienie, a obiad w rodzinnym domu nie może się bez niego obyć. Mowa oczywiście o rosole – bo chyba nie ma bardziej klasycznej polskiej zupy. Jeżeli i Ty masz słabość do tej tradycyjnej potrawy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pełnowartościowy rosół. Znajdziesz w nim aż 2 rodzaje mięsa i dużą ilość warzyw – dzięki czemu taki obiad nasyci Cię na długo…i to bez drugiego dania ;). Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,24/5
(z 37 ocen)
Rosół
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

399 kcal Kalorie
32 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
232 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
500 g
 wołowiny na rosół z kością
300 g
 udek z kurczaka
1
sztuka pora
140 g
2
sztuki pietruszki (korzeń)
100 g
3
sztuki marchewki
240 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka cebuli
80 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
2
sztuki liści laurowych
2 g
4
szczypty soli
1 g
12
szklanek wody
3000 g
1
szczypta czarnego pieprzu
0,25 g
200 g
 makaronu
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

399 kcal Kalorie
32 g Białko
17 g Tłuszcze
33 g Węglowodany
232 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Rosół zrobiony z dwóch rodzajów mięs dostarcza więcej wartości odżywczych. Wołowinę z kością i udka z kurczaka włóż do dużego garnka. Zalej wodą. Ustaw palnik na dużą moc. Poczekaj, aż woda się zagotuje po czym zmniejsz moc palnika.

2

Przygotuj makaron. Weź garnek i wlej do niego wodę, włóż makaron i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3

Gdy gotujesz rosół, na powierzchni zbiera się tzw. szum. Weź łyżkę i go usuń. Rosół –
przepis składa się nie tylko z mięsa, ale również solidnej porcji warzyw. Dlatego w kolejnym kroku zajmij się warzywami.

4

Dobry przepis na rosół musi zawierać marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Dodatkową porcję witamin dostarcza por i cebula. Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler obierz ze skórki. Pokrój na średniej wielkości kawałki. Pora pokrój wzdłuż, a potem na mniejsze kawałki wszerz.

5

Z cebuli zdejmij łupinki. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak zrobić rosół, który zawsze jest idealny, kieruj się naszymi wskazówkami. Teraz jest ważna część: opalanie cebuli! Cebulę nabij na widelec i trzymaj ją nad płomieniem kuchenki gazowej. Możesz też położyć ją na blaszce i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Wyjmij cebulę, gdy zobaczysz, że zbrązowiała na zewnątrz.

6

Możesz się natknąć na różne porady: jak ugotować rosół, ale dodatek opalonej cebuli nada daniu bardziej wyrazistego smaku. Teraz cebulę i pokrojone warzywa włóż do garnka, w którym gotuje się mięso.

7

Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Standardowo przypraw też szczyptą soli i czarnego pieprzu. Gotuj przez 1,5 godziny.

8

Jeżeli masz ochotę na rosół, przepis tradycyjny spełni Twoje oczekiwania. Po 1,5 godziny gotowania zupy wyjmij mięso. Obierz je z kości i podziel na mniejsze kawałki. Większe kawałki warzyw pokrój drobniej w kostkę.

9

To już wszystkie wskazówki, jak ugotować rosół krok po kroku. Wyjmij miski, nałóż do nich makaron, kawałki mięsa i warzyw, a następnie zalej rosołem.

10

Wymyj i osusz natkę pietruszki. Posiekaj i posyp nią zupę. Nie ma wątpliwości, czy rosół jest zdrowy, więc niech Ci dobrze służy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.