Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Jesienny obiad w stylu włoskim? Postaw na nasz przepis – czyli risotto z grzybami leśnymi i parmezanem. Obok aromatycznych, leśnych grzybów wśród składników znajdziesz tu także cebulę, czosnek, mięso drobiowe, ryż i wyrazisty parmezan. Całość świetnie syci i rozgrzewa, a jednocześnie dostarcza mocy polifenoli, białka, wapnia, czy witamin z grupy B. Spróbuj i rozkoszuj się delikatnym smakiem włoskiego risotto. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
ryżu arborio
|
15
|
sztuk grzybów
150 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
5
|
łyżek parmezanu
50 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w paski. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę.
Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy grzyby do zmięknięcia i zarumienienia. Odstawiamy je na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso z każdej strony do zarumienienia, przez ok. 10 minut.
W rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy suchy ryż i podsmażamy przez 2-3 minuty.
Po tym czasie do rondla wlewamy bulion partiami, cały czas mieszając. Kolejne porcje bulionu wlewamy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut, do momentu aż ryż będzie al dente.
Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy podsmażone grzyby oraz mięso. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty.
Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.