Potrawka z mielonym indykiem, batatami i cukinią

Potrawka z mielonym indykiem, batatami i cukinią

Lekkostrawny, jednogarnkowy obiad to świetny przepis na brak bałaganu w kuchni, moc składników odżywczych i delikatne działanie na układ pokarmowy. Jak go przygotować? Potrawka z mielonym indykiem, batatami i cukinią będzie strzałem w dziesiątkę! Lekko słodki batat tworzy tu pyszne połączenie z soczystą cukinią, kwaskowatą passatą pomidorową i mięsem drobiowym. Całość dostarcza mocy białka, likopenu, beta-karotenu oraz potasu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Potrawka z mielonym indykiem, batatami i cukinią
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

605 kcal Kalorie
39 g Białko
18 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
353 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
150 g
 mięsa mielonego z indyka
200 g
 batata
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
375 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

605 kcal Kalorie
39 g Białko
18 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
353 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Obieramy batata oraz cukinię, a następnie kroimy je w kostkę o wielkości około 1 cm.

2

Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo.

3

Dodajemy na patelnię mięso mielone i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5-7 minut, do momentu, gdy mięso będzie lekko zrumienione i sypkie. Pod koniec smażenia doprawiamy je wedle uznania solą, pieprzem i oregano.

4

Dodajemy na patelnię pokrojonego batata i smażymy go przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarł do dna.

5

Po 5 minutach dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię i smażymy ją z pozostałymi składnikami przez kolejne 3-4 minuty, do momentu, gdy warzywo lekko zmięknie.

6

Wlewamy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy potrawkę przez około 15-20 minut. Batat powinien zmięknąć. Co jakiś czas sprawdzamy, czy potrawka nie jest zbyt gęsta. W razie potrzeby dolewamy stopniowo niewielką ilość wody.

7

Na koniec gotowania doprawiamy potrawkę erytrolem oraz ziołami prowansalskimi.

8

Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy oliwę i dokładnie wszystko mieszamy

9

Gotową potrawkę wykładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera