
Potrawka z mielonym indykiem, batatami i cukinią
Lekkostrawny, jednogarnkowy obiad to świetny przepis na brak bałaganu w kuchni, moc składników odżywczych i delikatne działanie na układ pokarmowy. Jak go przygotować? Potrawka z mielonym indykiem, batatami i cukinią będzie strzałem w dziesiątkę! Lekko słodki batat tworzy tu pyszne połączenie z soczystą cukinią, kwaskowatą passatą pomidorową i mięsem drobiowym. Całość dostarcza mocy białka, likopenu, beta-karotenu oraz potasu. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
200 g
|
batata
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
375 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy batata oraz cukinię, a następnie kroimy je w kostkę o wielkości około 1 cm.
Rozgrzewamy patelnię beztłuszczowo.
Dodajemy na patelnię mięso mielone i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5-7 minut, do momentu, gdy mięso będzie lekko zrumienione i sypkie. Pod koniec smażenia doprawiamy je wedle uznania solą, pieprzem i oregano.
Dodajemy na patelnię pokrojonego batata i smażymy go przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie przywarł do dna.
Po 5 minutach dodajemy na patelnię pokrojoną cukinię i smażymy ją z pozostałymi składnikami przez kolejne 3-4 minuty, do momentu, gdy warzywo lekko zmięknie.
Wlewamy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy potrawkę przez około 15-20 minut. Batat powinien zmięknąć. Co jakiś czas sprawdzamy, czy potrawka nie jest zbyt gęsta. W razie potrzeby dolewamy stopniowo niewielką ilość wody.
Na koniec gotowania doprawiamy potrawkę erytrolem oraz ziołami prowansalskimi.
Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy oliwę i dokładnie wszystko mieszamy
Gotową potrawkę wykładamy na talerz.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.