Podpłomyki z dipem z sera feta i warzywami

Podpłomyki z dipem z sera feta i warzywami

Podpłomyki to najprostsze możliwe placuszki – do ich przygotowania potrzebne są bowiem tylko 3 składniki: mąka, sól i woda. Warto więc zadbać o odpowiednie dodatki – tak jak w naszym przepisie na podpłomyki z dipem z sera feta i warzywami. Znajdziesz tu wyrazisty sos na bazie fety, cebuli, czosnku i pomidorów oraz orzeźwiające warzywa, czyli rzodkiewkę i ogórka. Podpłomyki podane w takim towarzystwie są prawdziwą kulinarną ucztą i źródłem wartościowych składników odżywczych. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Podpłomyki z dipem z sera feta i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

419 kcal Kalorie
16 g Białko
11 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
451 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki

Podpłomyki:

10
łyżek mąki pszennej typ 500
125 g
8
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
0,4
szklanki wody
110 g
1
szczypta soli
0,25 g

Dip:

0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki sera typu feta
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Dodatki:

1
sztuka ogórka
150 g
6
sztuk rzodkiewek
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

419 kcal Kalorie
16 g Białko
11 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
451 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mąki, gorącą wodę i sól wyrabiamy w mikserze. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 5 minut.

2

Ciasto dzielimy na równe części, każdy kawałek rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1–2 milimetrów.

3

Placki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, aż napuchną.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy całość na do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy i całość przesmażamy do odparowania nadmiaru płynu. Na koniec dodajemy pokruszony ser i smażymy przez chwilę do rozpuszczenia sera i połączenia się wszystkich składników.

5

Jeśli preferujemy gładką konsystencję dipu, możemy całość zblendować za pomocą blendera.

6

Podpłomyki podajemy z dipem i warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.