Pinsa z burratą
Obiad gotowy w 15 minut? Mówisz i masz! Pinsa z burratą to perfekcyjny przepis dla zapracowanych. I dla tych, którzy kochają dania mączne (zwłaszcza pizzę). Do jej przygotowania wystarczy jedynie 6 składników, a gotowy posiłek dostarczy aż 29 g białka, a także mocy wapnia i likopenu. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
sztuka pinsy
220 g
|
|
200 g
|
sosu do pizzy Mutti
|
|
1
|
opakowanie mozzarelli
120 g
|
|
4
|
plastry szynki dojrzewającej Serrano el Toro Rojo
100 g
|
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
|
1
|
opakowanie burraty
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C z funkcją termoobiegu (lub 240°C góra-dół).
Obieramy cebulę i kroimy w cienkie piórka. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubszych oczkach lub kroimy w plastry.
Rozkładamy pinsę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy równomiernie sos do pizzy po powierzchni pinsy.
Rozkładamy startą lub pokrojoną w plastry mozzarellę.
Następnie rozkładamy plastry szynki i posypujemy cebulą. Szynkę możemy opcjonalnie dodać później i rozłożyć ją na zapieczonej pinsy, jeśli nie chcemy zapiekać szynki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10–12 minut, aż ser się rozpuści, a brzegi pinsy będą złociste i chrupiące.
Wyjmujemy pinsę z piekarnika i od razu rozkładamy burratę, dzieląc ją na mniejsze kawałki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.