Pieczony ser typu feta z makaronem

Pieczony ser typu feta z makaronem

Pieczony ser typu feta z makaronem –  z pewnością „obił Ci się o uszy” ten przepis, ponieważ swego czasu robił ogromną furorę w Internecie. I wcale się nie dziwmy – przygotowanie tego dania jest banalnie proste i szybkie, a potrawa sama w sobie jest przepyszna. Połączenie pomidorków, czosnku, ziół i sera feta to klasyczna, ale efektywna kombinacja smakowa. Wystarczy wszystkie składniki zapiec, rozgnieść widelcem i wymieszać z ugotowanym makaronem. Oprócz smaku, danie zachwycać może wartościami odżywczymi – antyoksydanty, likopen, błonnik pokarmowy, białko i wapń… Koniecznie wypróbuj ten internetowy klasyk, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,56/5
(z 34 ocen)
Pieczony ser typu feta z makaronem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

517 kcal Kalorie
22 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
750 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
200 g
 makaronu

Pieczony ser:

1
sztuka sera typu feta
200 g
25
sztuk pomidorków koktajlowych
500 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

517 kcal Kalorie
22 g Białko
23 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
750 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.

3

Pomidorki mieszamy w miseczce z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami.

4

Ser umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, naokoło układamy pomidorki. Pieczemy przez około 30 minut.

5

Upieczony ser z pomidorkami rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Mieszamy z makaronem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.