
Pieczony ser typu feta z makaronem
Pieczony ser typu feta z makaronem – z pewnością „obił Ci się o uszy” ten przepis, ponieważ swego czasu robił ogromną furorę w Internecie. I wcale się nie dziwmy – przygotowanie tego dania jest banalnie proste i szybkie, a potrawa sama w sobie jest przepyszna. Połączenie pomidorków, czosnku, ziół i sera feta to klasyczna, ale efektywna kombinacja smakowa. Wystarczy wszystkie składniki zapiec, rozgnieść widelcem i wymieszać z ugotowanym makaronem. Oprócz smaku, danie zachwycać może wartościami odżywczymi – antyoksydanty, likopen, błonnik pokarmowy, białko i wapń… Koniecznie wypróbuj ten internetowy klasyk, smacznego!

Kategorie


Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu
|
Pieczony ser: |
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
25
|
sztuk pomidorków koktajlowych
500 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Pomidorki myjemy, przekrawamy na pół, czosnek zostawiamy w ząbkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki i czosnek. Skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami, delikatnie mieszamy. Na środku układamy ser feta.
Pieczemy 30 minut, aż pomidorki się zrumienią, a ser lekko się przyrumieni z wierzchu.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente bez dodatku soli. Odcedzamy, zostawiając 2–3 łyżki wody z gotowania.
Po upieczeniu wszystko delikatnie mieszamy. Możemy częściowo rozgnieść widelcem, ale nie blendujemy. Dodajemy makaron i odrobinę wody z gotowania. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i – jeśli trzeba – solą.