Pieczony kurczak z puree z batata

Pieczony kurczak z puree z batata

Delikatne, soczyste mięso z kurczaka. Słodkie, kremowe bataty. Kwaskowata, lekko słodka surówka. Taki właśnie jest nasz pieczony kurczak z puree z batata. Ten pysznie sycący obiad dostarcza prawdziwej mocy składników odżywczych – w tym pełnowartościowego białka, błonnika, beta-karotenu, cynku czy witaminy B6. To świetna opcja na rodzinny obiad – zwłaszcza że tak podany kurczak posmakuje zarówno dorosłym koneserom, jak i małym niejadkom. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

35 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony kurczak z puree z batata
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

513 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
479 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
125 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Puree z batata:

1
sztuka batata
200 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
3
łyżeczki masła
15 g

Surówka:

1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki jabłka
75 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

513 kcal Kalorie
34 g Białko
16 g Tłuszcze
61 g Węglowodany
479 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 35 min.
1

Piekarnik nagrzewany do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Mięso posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia i przekładamy na blaszkę lub naczynie żaroodporne.

3

Przygotowane mięso umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez ok. 20-30 minut.

4

Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości (ok. 15 minut, czas liczony od zagotowania).

5

Po ugotowaniu batata odlewamy wodę, rozprowadzamy masło tak, by się rozpuściło i blendujemy na gładką masę razem z pozostałymi składnikami puree.

6

Przygotowujemy surówkę: na grubych oczkach tarki ścieramy marchew i jabłko, następnie mieszamy razem z sokiem z cytryny.

7

Pieczone mięso podajemy razem z puree i surówką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?