Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego

Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,75/5
(z 65 ocen)
Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

229 kcal Kalorie
6 g Białko
7 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
25 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki pszennej
300 g
2,7
łyżki ksylitolu
40 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
1
sztuka jajka
56 g
0,6
szklanki mleka 1,5%
150 g
10 g
 świeżych drożdży
4
łyżeczki dżemu niskosłodzonego np. truskawkowego
60 g
2,4
łyżki serka śmietankowego
60 g
2
łyżki pudru z ksylitolu
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

229 kcal Kalorie
6 g Białko
7 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
25 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mleko delikatnie podgrzej lub skorzystaj z takiego w temperaturze pokojowej. Rozpuść w mleku drożdże oraz ksylitol, odstaw na 6-7 minut.

2

W misce połącz ze sobą mąkę, sól, dolej mleko z drożdżami, oraz jajko. Całość wyrabiaj za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodaj olej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.

3

Odstaw ciasto na ok. 45 minut, następnie podziel na 8 części i uformuj kulki.

4

Nagrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.

5

Ułóż kulki na papierze od pieczenia na blaszce odstaw na 30 minut.

6

Piecz pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.

7

Wystudzone pączki nadziewaj dżemem za pomocą strzykawki, worka cukierniczego lub szprycy.

8

Z serka i pudru z ksylitolu zrób lukier i oblej nim pączki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.