Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego

Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,76/5
(z 102 ocen)
Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

229 kcal Kalorie
6 g Białko
7 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
25 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki

Do ciasta:

25
łyżek mąki pszennej
300 g
2,7
łyżki ksylitolu
40 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
1
sztuka jajka
56 g
0,6
szklanki mleka 1,5%
150 g
10 g
 świeżych drożdży
1
szczypta soli
0,25 g

Do nadzienia i polewy:

4
łyżeczki dżemu niskosłodzonego np. truskawkowego
60 g
2,4
łyżki serka śmietankowego
60 g
2
łyżki pudru z ksylitolu
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

229 kcal Kalorie
6 g Białko
7 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
25 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Podgrzewamy mleko do temperatury około 37°C — powinno być ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i ksylitol, a następnie odstawiamy na 6–7 minut, aż pojawi się pianka.

2

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko oraz przygotowaną mieszankę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3

Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

4

Dzielimy ciasto na 8 równych części, z każdej formujemy kulkę i lekko ją spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

5

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C, ustawiamy tryb góra–dół.

6

Wkładamy pączki do piekarnika i pieczemy przez 16–18 minut, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy je do wystudzenia.

7

Do wystudzonych pączków za pomocą szprycy, worka cukierniczego lub strzykawki dodajemy dżem.

8

Mieszamy serek śmietankowy z ksylitolem do uzyskania jednolitej masy i smarujemy nią pączki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.