Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
2,7
|
łyżki ksylitolu
40 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,6
|
szklanki mleka 1,5%
150 g
|
10 g
|
świeżych drożdży
|
4
|
łyżeczki dżemu niskosłodzonego np. truskawkowego
60 g
|
2,4
|
łyżki serka śmietankowego
60 g
|
2
|
łyżki pudru z ksylitolu
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko delikatnie podgrzej lub skorzystaj z takiego w temperaturze pokojowej. Rozpuść w mleku drożdże oraz ksylitol, odstaw na 6-7 minut.
W misce połącz ze sobą mąkę, sól, dolej mleko z drożdżami, oraz jajko. Całość wyrabiaj za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodaj olej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.
Odstaw ciasto na ok. 45 minut, następnie podziel na 8 części i uformuj kulki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.
Ułóż kulki na papierze od pieczenia na blaszce odstaw na 30 minut.
Piecz pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.
Wystudzone pączki nadziewaj dżemem za pomocą strzykawki, worka cukierniczego lub szprycy.
Z serka i pudru z ksylitolu zrób lukier i oblej nim pączki.