
Pieczone pączki z dżemem i polewą z serka śmietankowego

Kategorie

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Do ciasta: |
|
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
2,7
|
łyżki ksylitolu
40 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,6
|
szklanki mleka 1,5%
150 g
|
10 g
|
świeżych drożdży
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do nadzienia i polewy: |
|
4
|
łyżeczki dżemu niskosłodzonego np. truskawkowego
60 g
|
2,4
|
łyżki serka śmietankowego
60 g
|
2
|
łyżki pudru z ksylitolu
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Podgrzewamy mleko do temperatury około 37°C — powinno być ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i ksylitol, a następnie odstawiamy na 6–7 minut, aż pojawi się pianka.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko oraz przygotowaną mieszankę z mlekiem i drożdżami. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 8 równych części, z każdej formujemy kulkę i lekko ją spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C, ustawiamy tryb góra–dół.
Wkładamy pączki do piekarnika i pieczemy przez 16–18 minut, aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy je do wystudzenia.
Do wystudzonych pączków za pomocą szprycy, worka cukierniczego lub strzykawki dodajemy dżem.
Mieszamy serek śmietankowy z ksylitolem do uzyskania jednolitej masy i smarujemy nią pączki.