![Pianka z galaretki](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/05152033/P2010514.jpg)
Pianka z galaretki
Jak sprawić, żeby prosty deser nabrał zupełnie nowego wymiaru? W przypadku owocowej galaretki wystarczą dwa kroki. Pierwszy – dodatek erytrolu. I drugi: miksowanie na wysokich obrotach. Efekt? Rozpływająca się w ustach pianka, której nie powstydziliby się producenci słynnego Ptasiego Mleczna. Lekki jak chmurka i orzeźwiający: taki właśnie jest ten super prosty deser. Koniecznie wypróbuj!
![Pianka z galaretki](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/05152044/pianka.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie galaretki truskawkowej (proszku)
75 g
|
1,2
|
szklanki wody
300 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Galaretkę i erytrol rozpuszczamy w podanej ilości wody.
Pozostawiamy galaretkę na ok. 1 godzinę do przestudzenia. Następnie miksujemy galaretkę na wysokich obrotach przez 10-15 minut do powstania gęstej, trudno przelewającej się piany.
Gotowy mus przekładamy do naczynia lub pucharków i pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę (najlepiej pozostawić na noc).