Pianka z galaretki

Pianka z galaretki

Jak sprawić, żeby prosty deser nabrał zupełnie nowego wymiaru? W przypadku owocowej galaretki wystarczą dwa kroki. Pierwszy – dodatek erytrolu. I drugi: miksowanie na wysokich obrotach. Efekt? Rozpływająca się w ustach pianka, której nie powstydziliby się producenci słynnego Ptasiego Mleczna. Lekki jak chmurka i orzeźwiający: taki właśnie jest ten super prosty deser. Koniecznie wypróbuj!

20 min
Czas przygotowania
140 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,41/5
(z 79 ocen)
Pianka z galaretki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

292 kcal Kalorie
10 g Białko
62 g Węglowodany
6 mg Sód

Składniki
1
opakowanie galaretki truskawkowej (proszku)
75 g
1,2
szklanki wody
300 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

292 kcal Kalorie
10 g Białko
62 g Węglowodany
6 mg Sód
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Galaretkę i erytrol rozpuszczamy w podanej ilości wody.

2

Pozostawiamy galaretkę na ok. 1 godzinę do przestudzenia. Następnie miksujemy galaretkę na wysokich obrotach przez 10-15 minut do powstania gęstej, trudno przelewającej się piany.

3

Gotowy mus przekładamy do naczynia lub pucharków i pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę (najlepiej pozostawić na noc).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.