
Orzechowe ciastka z ryżem
Masz ochotę na pyszny, chrupiący i, przede wszystkim, łatwy w wykonaniu deser? Nasze orzechowe ciastka z ryżem sprawdzą się perfekcyjnie! Wykonane według poniższego przepisu ciasteczka, to idealny kandydat na wspólne gotowanie, w którym wziąć udział mogą również najmłodsi członkowie rodziny. Spróbuj koniecznie, a przekonasz się, że ich smak zachwyci wszystkich domowników, niezależnie od wieku!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
szklanka ryżu preparowanego
20 g
|
6
|
łyżeczek masła orzechowego
60 g
|
4
|
łyżeczki miodu
48 g
|
30 g
|
orzechów pekan
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy pekan siekamy na drobne kawałki.
W rondelku podgrzewamy masło orzechowe na małym ogniu, mieszając, aż stanie się płynne i gładkie.
Wyłączamy ogień, dodajemy miód oraz sól, mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Wsypujemy orzechy pekan oraz ryż preparowany, dokładnie mieszamy, aby masa równomiernie oblepiła ryż preparowany.
Masę przekładamy do kwadratowej formy o boku około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby masa stężała.
Kroimy w kwadraty lub prostokąty przed podaniem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.