Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Gdyby istniał konkurs na idealne wiosenno-letnie śniadanie, nasz przepis na omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi z pewnością znalazłby się w czołówce. Znajdziesz w nim sezonowe szparagi, orzeźwiające pomidorki i kremowe awokado, a do tego pożywny jajeczny omlet, mozzarellę i pieczywo. Całość stanowi kwintesencję lekkiego, orzeźwiającego śniadania, perfekcyjnego gdy za oknem upał. A składniki odżywcze? Też nie ma się czego wstydzić! Taki omlet jest bowiem źródłem białka, błonnika, a także żelaza, folianów, witaminy C, wapnia czy witaminy E. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,30/5
(z 20 ocen)
Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
415 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Omlet:

3
sztuki jajek
168 g
2
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
0,2
szklanki mleka
45 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
plastry startej mozzarelli
30 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Dodatki:

7
sztuk szparagów
210 g
7
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g

Do podania:

2
kromki chleb żytniego razowego
60 g
2
łyżki serka śmietankowego
50 g
0,5
sztuki awokado
70 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
23 g Białko
27 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
415 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Szparagami wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy do zimnej wody.

2

W misce mieszamy składniki omletu (jajka, mąkę, mleko, sól, pieprz i starty ser).

3

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy 3-4 szparagi i kilka połówek pomidorków. Zalewamy masą jajeczną. Smażymy pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, aż omlet się zetnie.

4

Przekładamy na talerz. Na omlecie układamy pozostałe szparagi i pomidorki.

5

Podajemy z pieczywem posmarowanym serkiem i kawałkami awokado.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.