![Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/05/23135007/omlecior.jpg)
Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Gdyby istniał konkurs na idealne wiosenno-letnie śniadanie, nasz przepis na omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi z pewnością znalazłby się w czołówce. Znajdziesz w nim sezonowe szparagi, orzeźwiające pomidorki i kremowe awokado, a do tego pożywny jajeczny omlet, mozzarellę i pieczywo. Całość stanowi kwintesencję lekkiego, orzeźwiającego śniadania, perfekcyjnego gdy za oknem upał. A składniki odżywcze? Też nie ma się czego wstydzić! Taki omlet jest bowiem źródłem białka, błonnika, a także żelaza, folianów, witaminy C, wapnia czy witaminy E. Smacznego!
![Omlet ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/05/23135010/omletos.png)
Kategorie
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Omlet: |
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
0,2
|
szklanki mleka
45 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
plastry startej mozzarelli
30 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Dodatki: |
|
7
|
sztuk szparagów
210 g
|
7
|
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleb żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżki serka śmietankowego
50 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szparagami wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy do zimnej wody.
W misce mieszamy składniki omletu (jajka, mąkę, mleko, sól, pieprz i starty ser).
Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy 3-4 szparagi i kilka połówek pomidorków. Zalewamy masą jajeczną. Smażymy pod przykryciem, na niewielkiej mocy palnika, aż omlet się zetnie.
Przekładamy na talerz. Na omlecie układamy pozostałe szparagi i pomidorki.
Podajemy z pieczywem posmarowanym serkiem i kawałkami awokado.