Omlet piernikowy
Omlet i piernik w jednym? Mówisz i masz! Nasz przepis na omlet piernikowy to prawdziwy zimowy hit! Cudownie rozgrzewający, z dodatkiem korzennej przyprawy oraz kakao i podany z powidłami śliwkowymi smakuje wprost obłędnie. A dodatkowo dostarcza polifenoli, magnezu, żelaza i aż 24 g białka. Po prostu trzeba go spróbować – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
|
1
|
łyżka kakao gorzkiego
10 g
|
|
4
|
łyżki mąki orkiszowej białej
40 g
|
|
0,2
|
szklanki maślanki
50 g
|
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
|
0,5
|
łyżeczki przyprawy do pierników
2,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
|
3
|
łyżeczki powideł śliwkowych
45 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita.
Dodajemy maślankę i ponownie mieszamy, aż się połączy.
Następnie wsypujemy mąkę orkiszową, kakao, proszek do pieczenia, erytrol oraz przyprawę piernikową. Mieszamy, aż powstanie gładka masa bez grudek. Ilość erytrolu i przyprawy do piernika możemy dopasować według własnego uznania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na małym ogniu, bez przykrycia. Przelewamy masę omletową na rozgrzaną patelnię.
Omlet smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, około 6–8 minut, aż masa wyraźnie się zetnie od góry i brzegi będą lekko odchodzić od patelni.
Gdy góra jest ścięta, delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę za pomocą płaskiej szpatułki i smażymy jeszcze 1–2 minuty na małym ogniu, bez przykrycia, aż lekko się zrumieni.
Przekładamy omlet na talerz i podajemy z dżemem śliwkowym.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.