Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów
Ten, kto wymyśli naleśniki musiał być geniuszem — proste składniki, a jednocześnie tak pyszne. Jeśli jadasz je głównie na słodko, to spróbuj tym razem w wersji wytrawnej. Naleśniki z nadzieniem z soczewicy i pomidorów możesz zjeść na śniadanie lub kolację. Niezależnie od pory, zawsze będą smakować wyśmienicie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
szklanki mleka roślinnego
130 g
|
6,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
65 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
100 g
|
soczewicy zielonej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400,02 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu suszonego
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju (połowa). Do zeszklonych warzyw dodajemy startą marchewkę i posiekany seler, dusimy przez chwilę.
Dodajemy soczewicę, prażymy przez 3 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy pomidory i rozmaryn. Gotujemy na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Sos przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy naleśniki: mąkę, mleko, sól i pozostały olej miksujemy na gładką masę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzamy go po całej patelni, aby ją natłuścić.
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy cienką warstwę ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Naleśnik przekładamy na drugą stronę gdy ciasto się zetnie i lekko zarumieni.
Do gotowego naleśnika nakładamy nadzienie z soczewicy.