Muffiny z białą czekoladą i owocami
Muffiny z białą czekoladą i owocami…brzmi jak produkt na wystawie sklepowej najlepszej cukierni, prawda? Z nami, ten pysznie brzmiący deser przygotujesz samodzielnie, a dodatkowo…w wersji fit, nie musisz się więc obawiać nadmiaru pustych kalorii! Jak to możliwe? Wystarczy, że użyjesz mąki pełnoziarnistej, a zamiast cukru dodasz bezkaloryczny erytrol…i gotowe! Czy to nie brzmi cudownie?
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
15
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
225 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
2
|
opakowania skyru naturalnego
300 g
|
15
|
łyżeczek oleju rzepakowego
75 g
|
20
|
łyżeczek erytrolu
100 g
|
0,4
|
sztuki białej czekolady
35 g
|
100 g
|
borówek amerykańskich
|
70 g
|
malin
|
5
|
łyżeczek skórki z limonki
15 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
0,5
|
łyżeczki aromatu waniliowego
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy i mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Jajka z erytrolem ubijamy w drugiej misce na puszystą masę. Dodajemy olej, skyr, aromat, startą skórkę z cytryny. Mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie mieszamy do powstania gładkiej konsystencji.
Do masy dodajemy część owoców i startą czekoladę.
Ciasto przelewamy do 5 ceramicznych kokilek wysmarowanych cienką warstwą oleju. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Przed podaniem ozdabiany pozostałymi owocami i czekoladą. Smacznego!