Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą

Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą

Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na klasyczne danie tego środkowoamerykańskiego kraju, czyli meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą! Jest to idealny kandydat na obiad, kolację lub przekąskę, stanowiącą zdrowy zamiennik popularnych fast-foodów, świetnie sprawdzi się więc w każdej sytuacji!

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,90/5
(z 21 ocen)
Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

354 kcal Kalorie
18 g Białko
10 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
452 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,2
opakowania kukurydzy konserwowej
40 g
1
sztuka czerwonej papryki
170 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,3
łyżeczki czosnku granulowanego
1 g
1
sztuka limonki
70 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżki ksylitolu
7 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

354 kcal Kalorie
18 g Białko
10 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
452 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mięso kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i startą skórką z limonki.

2

Kroimy w paski paprykę i cebulę.

3

Na rozgrzanej oliwie (połowa) smażymy kurczaka przez 6-8 minut cały czas mieszając, po czym przekładamy go do miski.

4

Na patelni po kurczaku przesmażamy cebulę i paprykę. Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę i jeszcze chwilę smażymy, mieszając.

5

Usmażone warzywa mieszamy z kurczakiem, dodajemy połowę posiekanej kolendry, kmin rzymski, sól, pieprz i połowę soku z limonki. Mieszamy i odstawiamy.

6

Przygotowujemy salsę: w bardzo drobną kostkę kroimy pomidora, skrapiamy pozostałą oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki, w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.

7

Na tortillę układamy warzywa wymieszane z kurczakiem i zawijamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.