Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą
Lubisz kuchnię meksykańską? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na klasyczne danie tego środkowoamerykańskiego kraju, czyli meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą! Jest to idealny kandydat na obiad, kolację lub przekąskę, stanowiącą zdrowy zamiennik popularnych fast-foodów, świetnie sprawdzi się więc w każdej sytuacji!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki tortilli pełnoziarnistych
120 g
|
100 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
40 g
|
1
|
sztuka czerwonej papryki
170 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
sztuka limonki
70 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
7 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i startą skórką z limonki.
Kroimy w paski paprykę i cebulę.
Na rozgrzanej oliwie (połowa) smażymy kurczaka przez 6-8 minut cały czas mieszając, po czym przekładamy go do miski.
Na patelni po kurczaku przesmażamy cebulę i paprykę. Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę i jeszcze chwilę smażymy, mieszając.
Usmażone warzywa mieszamy z kurczakiem, dodajemy połowę posiekanej kolendry, kmin rzymski, sól, pieprz i połowę soku z limonki. Mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy salsę: w bardzo drobną kostkę kroimy pomidora, skrapiamy pozostałą oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki, w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
Na tortillę układamy warzywa wymieszane z kurczakiem i zawijamy.