Makaron z aromatycznym kurczakiem w jarmużu i migdałach

Makaron z aromatycznym kurczakiem w jarmużu i migdałach

Idealna potrawa z niesamowicie zdrowym i smacznym jarmużem. Moja propozycja to makaron z kurczakiem, jarmużem i migdałami. Chrupiący jarmuż, prażone orzechy i pyszny kurczak w sosie sojowym to doskonałe połączenie, dające pyszny i szybki do wykonania obiad.

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 9 ocen)
Makaron z aromatycznym kurczakiem w jarmużu i migdałach
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

542 kcal Kalorie
36 g Białko
24 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
1269 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 makaronu
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
20 g
 migdałów
40 g
 jarmużu
1
sztuka cebuli
80 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

542 kcal Kalorie
36 g Białko
24 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
1269 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy.

2

Kurczaka kroimy w małą kostkę (ok. 1–1,5 cm). Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półksiężyce (ok. 3 mm).

3

Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, wlewamy oliwę. Smażymy cebulę 3–4 minuty, bez przykrycia, aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka. Smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia, 4–5 minut, aż kurczak się zrumieni z zewnątrz.

4

Po tym czasie dodajemy jarmuż na patelnię, mieszamy i smażymy 2 minuty, aż lekko zmięknie.

5

Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy sos sojowy. Mieszamy i smażymy 2–3 minuty, bez przykrycia. Jeśli całość robi się zbyt sucha, dolewamy odrobinę gorącej wody, aby nadać wilgotności daniu.

6

Na patelnię z kurczakiem i warzywami dodajemy makaron. Mieszamy dokładnie na małym ogniu przez 1 minutę, aby składniki się połączyły.

7

Na drugiej suchej patelni prażymy migdały na małym ogniu, bez tłuszczu, 2–3 minuty, mieszając co chwilę, aż lekko się zarumienią.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi migdałami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera