Pomidorowe penne z tuńczykiem, kaparami i oliwkami
Lubisz makarony? To świetna opcja, kiedy masz ochotę na coś sycącego, a zarazem prostego. Tym razem proponujemy Ci makaron penne z tuńczykiem, pomidorami, kaparami i oliwkami. Nie musisz być mistrzem, żeby przygotować pyszne danie. To smakuje doskonale, a przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
opakowania tuńczyka w sosie własnym
240 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
5
|
łyżek kaparów
50 g
|
3
|
sztuki oliwek zielonych lub czarnych
120 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.
Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego tuńczyka, kapary, oliwki i zalewamy pomidorami.
Gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy na talerz.