Pomidorowe penne z tuńczykiem, kaparami i oliwkami

Pomidorowe penne z tuńczykiem, kaparami i oliwkami

Lubisz makarony? To świetna opcja, kiedy masz ochotę na coś sycącego, a zarazem prostego. Tym razem proponujemy Ci makaron penne z tuńczykiem, pomidorami, kaparami i oliwkami. Nie musisz być mistrzem, żeby przygotować pyszne danie. To smakuje doskonale, a przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,73/5
(z 80 ocen)
Pomidorowe penne z tuńczykiem, kaparami i oliwkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

489 kcal Kalorie
36 g Białko
16 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2724 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego
2
opakowania tuńczyka w sosie własnym
240 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
5
łyżek kaparów
50 g
3
sztuki oliwek zielonych lub czarnych
120 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

489 kcal Kalorie
36 g Białko
16 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
2724 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

3

Podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek.

4

Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzonego tuńczyka, kapary, oliwki i zalewamy pomidorami.
Gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozgotują i sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.

5

Do sosu dodajemy makaron, mieszamy i przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.