Makaron fusilli z indykiem w orzechowo-bazyliowym pesto

Makaron fusilli z indykiem w orzechowo-bazyliowym pesto

Masz ochotę na makaron? Chyba nie ima innego produktu, który przybierałby tak rozmaite kształty. Tym razem proponujemy Ci świderki, czyli makaron fusilli z indykiem, cukinią i papryką. Proste i sycące. Z pewnością nastroi Cię pozytywnie na dalszą część dnia.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Makaron fusilli z indykiem w orzechowo-bazyliowym pesto
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

418 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
109 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu fusilli
200 g
 mięsa z piersi indyka
0,5
sztuki cukinii
100 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
3
ząbki czosnku
18 g
0,5
garści bazylii świeżej
1,5 g
10 g
 rukoli
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
10 g
 orzechów piniowych

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

418 kcal Kalorie
29 g Białko
13 g Tłuszcze
43 g Węglowodany
109 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Przygotowujemy pesto: bazylię, rukolę, łyżeczkę oliwy z oliwek (połowa), ząbek czosnku, orzechy pinii, sól i pieprz blendujemy na gładką masę.

2

Makaron gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

3

Indyka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.

4

Cukinię kroimy w półplastry, cebulę w piórka, paprykę w paski. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

5

Na rozgrzanej patelni podsmażamy indyka przez około 6-8 minut mieszając. gdy indyk jest gotowy, zdejmujemy go z patelni.

6

Na tej samej patelni smażymy cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dodajemy pozostałe warzywa i smażymy do miękkości.

7

Do gotowych warzyw dodajemy indyka, makaron, pesto i dokładnie mieszamy.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.