Makaron fusilli z indykiem w orzechowo-bazyliowym pesto
Masz ochotę na makaron? Chyba nie ima innego produktu, który przybierałby tak rozmaite kształty. Tym razem proponujemy Ci świderki, czyli makaron fusilli z indykiem, cukinią i papryką. Proste i sycące. Z pewnością nastroi Cię pozytywnie na dalszą część dnia.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu fusilli
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
10 g
|
rukoli
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
10 g
|
orzechów piniowych
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy pesto: bazylię, rukolę, łyżeczkę oliwy z oliwek (połowa), ząbek czosnku, orzechy pinii, sól i pieprz blendujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Indyka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
Cukinię kroimy w półplastry, cebulę w piórka, paprykę w paski. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy indyka przez około 6-8 minut mieszając. gdy indyk jest gotowy, zdejmujemy go z patelni.
Na tej samej patelni smażymy cebulę z czosnkiem. Do zeszklonej cebuli dodajemy pozostałe warzywa i smażymy do miękkości.
Do gotowych warzyw dodajemy indyka, makaron, pesto i dokładnie mieszamy.
Smacznego!