Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Lunchbox Zielone mini babeczki, owoce i warzywa

Lunchbox Zielone mini babeczki, owoce i warzywa

Drugie śniadanie na drogę? Wcale nie musi bazować na kanapkach! A dowodem niech będzie nasz przepis na lunchbox Zielone mini babeczki, owoce i warzywa. W głównej roli: małe muffinki w orzeźwiającym zielonym kolorze, który zawdzięczają dodatkowi świeżego szpinaku pełnego witaminy C, beta-karotenu i wapnia. Lunchbox dopełniają jeszcze słodkie winogrona i chrupiące cząstki marchewki. Po taki śniadaniowy box aż chce się sięgać!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Lunchbox Zielone mini babeczki, owoce i warzywa
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

482 kcal Kalorie
10 g Białko
29 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
688 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki

Muffinki:

100 g
 szpinaku
7,5
łyżki mąki pszennej
90 g
10
łyżeczek oleju rzepakowego
50 g
1
sztuka jajka
56 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
8
szczypt soli
2 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g

Do podania:

100 g
 winogron
1
sztuka marchwi
80 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

482 kcal Kalorie
10 g Białko
29 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
688 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Świeży szpinak umieszczamy na 2 minuty w gotującej się wodzie, odcedzamy i oblewamy zimną wodą. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku, to rozmrażamy go i dobrze odsączamy z wody.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

3

Jajko i olej miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i czosnek, miksujemy.

4

Dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy.

5

Ciasto nakładamy do foremek, do 2/3 wysokości. Pieczemy przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

6

Babeczki podajemy z dodatkami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.