Leczo z cukinii w wersji letniej

Leczo z cukinii w wersji letniej

Nie masz pomysłu na obiad dobry na upały? Postaw na nasz przepis na letnie leczo! To przede wszystkim mnóstwo orzeźwiających warzyw – znajdziesz tu bowiem m.in. cukinię, marchewkę, paprykę, rukolę i passatę pomidorową. Całość dopełniają jeszcze delikatne parówki z indyka i chrupiące pieczywo. Taki obiad to idealna opcja zarówno dla dorosłych, jak i dzieci – pełna błonnika, folianów, beta-karotenu czy witaminy C. Koniecznie wypróbuj!

30 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 15 ocen)
Leczo z cukinii w wersji letniej
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

606 kcal Kalorie
29 g Białko
32 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1053 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
0,5
sztuki cukinii
100 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki papryki
85 g
2
sztuki parówek lub kiełbasek drobiowych
100 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
2
łyżki śmietany 18%
50 g
50 g
 rukoli
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

606 kcal Kalorie
29 g Białko
32 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1053 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Warzywa i mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę siekamy w piórka.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez 3-5 minut, stale mieszając. Gdy mięso będzie zarumienione, do garnka dodajemy warzywa i całość podsmażamy przez kolejne 5 minut.

3

Do garnka wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw (ok. 5-10 minut).

4

Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, rukolę i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty.

5

Gotowe danie przekładamy do miski i podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.