Leczo z cukinii w wersji letniej
Nie masz pomysłu na obiad dobry na upały? Postaw na nasz przepis na letnie leczo! To przede wszystkim mnóstwo orzeźwiających warzyw – znajdziesz tu bowiem m.in. cukinię, marchewkę, paprykę, rukolę i passatę pomidorową. Całość dopełniają jeszcze delikatne parówki z indyka i chrupiące pieczywo. Taki obiad to idealna opcja zarówno dla dorosłych, jak i dzieci – pełna błonnika, folianów, beta-karotenu czy witaminy C. Koniecznie wypróbuj!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
2
|
sztuki parówek lub kiełbasek drobiowych
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
łyżki śmietany 18%
50 g
|
50 g
|
rukoli
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa i mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę siekamy w piórka.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, podsmażamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez 3-5 minut, stale mieszając. Gdy mięso będzie zarumienione, do garnka dodajemy warzywa i całość podsmażamy przez kolejne 5 minut.
Do garnka wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw (ok. 5-10 minut).
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, rukolę i dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Gotowe danie przekładamy do miski i podajemy z pieczywem.